Ефективні інтерактивні стратегії для онлайн-навчання.

Як перетворити онлайнове навчання на ефективне й цікаве заняття? У цьому вам допоможуть інтерактивні стратегії – вони зможуть краще залучити учнів до навчального процесу, викликатимуть у них зацікавлення й бажання навчатися.

Стратегії інтерактивного навчання використовують для того, щоб підвищити інтерес учнів до процесу навчання і зробити дітей активними учасниками цього процесу. Інтерактивна діяльність дає більше переваг учителю, ніж традиційні методи навчання. Якщо ви будете використовувати її під час онлайн-навчання, ви зможете розвинути комунікативні навички учнів, їхнє вміння працювати в команді, творчі здібності, критичне мислення, навички вирішення проблем і прийняття рішень. Окрім цього, інтерактивні заняття розвивають в учнів терпіння, толерантність до думок інших людей, спонукають мислити нестандартно.

За інтерактивного підходу до навчання уроки проходять у нестандартній формі. Замість того щоб пасивно слухати розповідь учителя, учні активно долучаються до навчального процесу – вони беруть участь у різноманітних заняттях, іграх, дискусіях, розгадують загадки, розповідають історії тощо.

Більшість занять, що використовуються в процесі інтерактивного навчання, включає взаємодію вчителя з учнями або учнів між собою. У повноцінному онлайн-навчанні треба використовувати велику кількість різноманітних матеріалів: відео- та аудіозаписів, презентацій тощо. Упродовж уроків учитель також повинен проводити експерименти, демонструвати наочні матеріали.

Одним з найзручніших інструментів інтерактивної діяльності під час онлайн-навчання є онлайн-дошка. На ній можна відтворювати різні типи файлів, і загалом вона забезпечує ідеальні умови для співпраці в режимі реального часу з кількома учасниками.

Розглянемо кілька інтерактивнихстратегійдля онлайн-навчання, які ви зможете використовувати на уроках.

Мозковий штурм

Мозковий штурм – це вправа, яка допомагає розвинути творче мислення учнів і підвищити їхній інтерес до навчального матеріалу. Це групова вправа, у ході якої кожен учасник може висловлювати свої ідеї, додаючи їх у письмовій формі на онлайн-дошку.

Мозковий штурм – це одне з найпростіших у виконанні інтерактивних занять, оскільки воно може проходити в багатьох формах – від короткого висловлення думок з певного питання до тривалого заняття, у ході якого учні обговорюють тему уроку.

Існує багато онлайн-інструментів, які можуть зробити мозковий штурм веселим та ефективним (інтерактивні онлайн-дошки, чати, відеоконференції тощо). Як провести мозковий штурм на онлайн-уроці? Перш за все оберіть тему (термін, поняття тощо), пов’язані з темою уроку, і запропонуйте учням поміркувати над нею.

Після цього озвучте правила дискусії, щоб усі могли взяти в ній участь і водночас обговорення не було хаотичним. Наприклад, учні можуть використовувати функцію підняття руки в Zoom або Google Meet, щоб висловити свою думку.

Онлайн-дошка підтримує різні формати файлів. На ній учні можуть малювати, писати текст або прикріплювати зображення.

Розвивальні ігри, головоломки, вікторини та змагання

Коли навчання проходить весело, учні краще включаються в нього. Щоб додати азарту в навчальний процес, включайте в заняття різні ігри, вікторини і навіть конкурси відповідно до віку учнів і теми заняття.

Існують універсальні ігри, у які можна легко грати під час онлайн-уроків (головоломки зі словами, «Дві правди і брехня» і багато інших).

Школярі люблять змагання. Створіть команди і створіть окрему кімнату в Zoom або Google Meet для кожної з них. Дайте всім однакове завдання, наприклад: «Хто згадає найбільше квітів, які розквітають восени?» або «Складіть список тварин, назви яких починаються на літеру К». Встановіть таймер для виконання завдання.

Після виконання завдання приєднайте всіх учнів до загальної дошки і дозвольте їм поділитися своїми результатами. Подібні ігри і змагання – чудова можливість розпочати дискусію або поглибити знання з певної теми.

Сторітелінг

Сторітелінг – це універсальний прийом, його можна включати в багато занять і використовувати, зокрема, і в онлайн-навчанні. Наприклад, ви можете використовувати сторітелінг, щоб представити нову тему за допомогою різних джерел – зображень, відео, аудіозаписів, карток тощо.

Окрім того, сторітелінг можна використовувати як групову форму роботи. Розділіть учнів на команди, дайте їм тему і створіть кімнати. Кожна команда повинна створити на онлайн-дошці власну історію. Після того як усі команди виконають завдання, вони можуть поділитися ними на загальній дошці.

Групові форми роботи

Ця інтерактивна стратегія розвиває в учнів навички вирішення проблем, роботи в команді, креативність і критичне мислення. Учитель озвучує проблему, пов’язану з темою уроку, і заохочує учнів до її обговорення в класі.

Після того як учні висловлять свої ідеї та рішення, учитель ділить клас на групи і створює для кожної з них окремі кімнати. Кожен учень повинен взяти участь у виконанні завдання, спілкуючись із іншими учасниками групи і ділячись своїми ідеями.

За допомогою онлайн-дошок у кімнатах можна проводити мозкові штурми, збирати ідеї в різних формах, поки команда не ухвалить спільне рішення. Після цього групи діляться своїми напрацюваннями з рештою класу, по черзі презентуючи свої ідеї на онлайн-дошці. У кінці заняття учні обговорюють презентовані ідеї.

Групові форми роботи – це чудовий спосіб розвинути в учнів навички вирішення проблем і нестандартного мислення.

Інтерактивні стратегії навчання – чудова альтернатива пасивному навчанню, коли учні слухають розповідь учителя і запам’ятовують матеріал.

Коли учні беруть активну участь у навчальному процесі, вони навчаються з цікавістю і постійно залишаються активними і включеними в процес. Інтерактивна діяльність стимулює в учнів творче мислення, а тому часто вона є більш ефективною, ніж пасивне навчання.

Інші стратегії онлайн-навчання

  • Асинхронне обговорення. Під час онлайн-навчання учні мають можливість висловлювати свою думку з певних тем протягом певного періоду часу, визначеного вчителем. Це швидше стратегія навчання, ніж викладання, однак учитель може використовувати її на онлайн-уроках.
  • Зворотний зв’язок під час навчання. Стратегія полягає в тому, щоб учитель швидко давав зворотний зв’язок після того, як учні виконають завдання. За можливості зворотний зв’язок повинен бути персоналізованим.
  • Перевірка цифрових портфоліо. Вчителю слід не просто використовувати метод цифрових портфоліо з роботами учнів, а й запланувати контрольні точки оцінювання, визначити критерії тощо.
  • Літературні гуртки в режиміонлайн. Літературні гуртки зазвичай проводяться в класі, але в умовах дистанційного навчання їх можна проводити в онлайн-формі, використовуючи синхронні або асинхронні форми комунікації.
  • Дебати. Зазвичай дебати теж проводяться за реальної присутності всіх учасників. Однак різного роду суперечки – це поширене заняття в Інтернеті, а дебати – це більш витончена і культурна їхня форма. Тому дебати можна проводити і в онлайн-формі.
Кiлькiсть переглядiв: 49