Соцмережі, ігри та батьківські контролі: поради дорослим

В Україні 96% дітей є активними користувачами інтернету. Це відкриває для них нові можливості, але так само створює потенційні ризики, такі як кібергрумінг, сексторшен, кібербулінг, онлайн-шахрайство тощо. На жаль, випадки ризиків для дітей в інтернеті стають все частішими через невпинний розвиток технологій, навчання онлайн тощо.

Як захистити дитину від онлайн-ризиків у соціальних мережах та месенджерах

У Великобританії провели дослідження, що показує залежність між часом, який дитина проводить у соцмережах, та психічним здоров'ям. Під час нього опитали 11 тисяч підлітків, віком 14 років. Результати показали, що чим більше дитина проводить часу в соцмережах, тим вищий ризик появи депресії.

Що робити батькам, щоб захистити дітей у соцмережах?

Що б не трапилося, не відбирайте у дітей їхні гаджети. Пам'ятайте, що для дитини онлайн-життя – невіддільна частина її реальності. Подивіться на онлайн-життя як на інструмент для навчання, самореалізації, корисної комунікації. Навчайтесь самі та залучайте до цього свою дитину.

Якщо ви хвилюєтесь, що дитина знайде собі шкідливого кумира серед блогерів, то станьте для неї найкращим прикладом для наслідування. Обов’язково цікавтеся, що саме захоплює дитину в тому чи іншому онлайн-контенті чи інфлюєнсері.

Для здоров’я дитини безпечними є 2–3 години на день в інтернеті. Наповніть час дитини офлайн розвагами та встановіть обмежувальні правила, яких чесно будуть дотримуватись усі члени родини. Наприклад: «обід і вечеря – без гаджетів». Або «Вночі всі телефони заряджаються не у спальнях».

І найголовніше – спілкуйтеся зі своєю дитиною, дослухайтесь до неї, сприймайте на рівних. Так її самооцінка не потребуватиме додаткового схвалення в соціальних мережах.

Перегляньтевебінардля батьків «Як захистити дитину від онлайн-ризиків у соціальних мережах та месенджерах» та читайтепосібникпро налаштування у всіх соціальних мережах.

Батьківські контролі для налаштування безпечного інтернету

Іноді найпростіше рішення для батьків – це дати дитині гаджет. Тоді батьки зможуть займатися своїми справами і хоча б трохи перепочити.

Фахівці відзначають, що дітям віком до трьох років батьки повинні максимально обмежити час, який ті проводять з гаджетами. У цьому віці у малюка ще немає потреби у спілкуванні через інтернет, тому сміливо забирайте телефони та вимикайте телевізор, якщо є можливість зайняти дитину чимось цікавим.

Як налаштувати батьківські контролі?

Змініть технічні налаштування на пристроях. Ви можете обрати обмеження за віком чи певним видом контенту.

Завантажте додаткові програми батьківського контролю, що дозволяють обмежити доступ до певних матеріалів в інтернеті. Їх дуже багато, обирайте ту, яка сподобалась. Для перевірки спочатку встановіть такий додаток на пристрій родича та свій – і спробуйте зробити небезпечні дії: наприклад, пошукайте у Google слово «секс». Переконайтеся, що програма зручна й ефективна.

Використовуйте спеціальні дитячі версії: YouTube Kids або Google Kids.

З більш дорослими дітьми практикуйте вміння критичного мислення, говоріть про те, що порнографія – це лише фільми, і в житті все не так, ще раз переконайтесь у тому, що ваш підліток добре розуміє, що таке особисті кордони, згода та особиста безпека.

Перегляньтевебінардля батьків «Батьківські контролі для захисту дитини від онлайн-ризиків» та читайтепосібникпро налаштування контролів.

Які є переваги та недоліки в онлайн-іграх?

Ігри дають дітям відчуття втечі від реального світу, а їх соціальний аспект може допомогти відчути себе частиною спільноти. Однак без рекомендацій, у які ігри грати та коли, діти можуть наражатися на ризики, такі як цькування в грі, онлайн-грумінг або, у деяких випадках, надмірне використання гаджетів.

Як захистити дітей в онлайн-іграх?

Перевіряйте вікові обмеження ігор. З цим батькам допоможе європейська рейтингова система відеоігор Pan-European Game Information. Розкажіть дитині про вікові обмеження і не забороняйте ультимативно, а детально розберіть в розмові, якщо їй ще рано грати у ту чи іншу гру.

Контролюйте час дитини за іграми. Візьміть за орієнтир дані Американської академії педіатрії: не більше як година гри у будні дні й до двох годин – у вихідні. Обов’язково варто робити перерви кожні 45 хвилин гри.

Встановіть батьківський контроль на комп’ютері чи гральній консолі. Обмежте можливості голосового і текстового чатів, встановіть паролі на онлайн-розрахунки та приєднайте акаунт дитини до своєї електронної пошти. Так ви зможете вберегти дитину, не порушуючи її особистих кордонів.

Пам’ятайте, що онлайн-ігри – це не лише про ризики. Це також розвиток навичок дитини: стратегічного мислення, креативності, координації, логіки, розуміння, створення уявлення про Всесвіт, співпраця і соціалізація, фінансова грамотність і шанс для пошуку власного хобі. Тож не треба бути категоричними проти захоплень дитини.

Для більшого розуміння теми рекомендуємо переглянутивебінардля батьків «Онлайн-ігри. Що треба знати батькам» та читайтепосібникпро ігри в інтернеті.

Кiлькiсть переглядiв: 78