Старшокласники здобуватимуть академічну або професійну освіту

Міністерством освіти і науки розроблений новий Державний стандарт профільної середньої освіти, який передбачатиме два спрямування здобуття освіти випускниками – академічне та професійне.

Стандарт поширюватиметься на учнів 10–12 класів та студентів закладів професійної та фахової передвищої освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти.

Академічне спрямування передбачатиме поглиблене вивчення окремих предметів з орієнтацією на продовження навчання у закладах вищої освіти.

Професійне спрямування здобуття освіти передбачетиме профільне навчання, що буде орієнтоване на ринок праці і потреб випускника.

Водночас зміст освіти визначатиметься через спільні для обох спрямувань вимоги до обов'язкових результатів навчання здобувачів профільної середньої освіти.

Підходи до формування освітніх профілів окреслюватимуться типовою освітньою програмою та освітніми програмами закладів освіти й реалізовуватимуться через модельні навчальні програми та навчальні програми з певних освітніх компонентів.

Планується, що освітні програми академічного спрямування забезпечуватимуть поглиблене вивчення певних освітніх компонентів відповідних освітніх галузей.

Освітня програма за професійним спрямуванням міститиме інші освітні компоненти, що повністю або частково охоплюють зміст професійних стандартів, або державних освітніх стандартів з певних професій, або стандартів фахової передвищої освіти з певних спеціальностей.

Стандарт також визначає вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів і студентів, загальний обсяг їх навчального навантаження, розподілений за освітніми галузями, структуру та зміст профільної середньої освіти.

Окрім того, документ унормовує концепцію реформи, згідно з якою учні зможуть формувати власну освітню траєкторію, обираючи профіль і частково предмети для вивчення.

Очікується, що школи зможуть сформувати якнайкращу пропозицію для учнів залежно від своїх можливостей.

Громадське обговорення Державного стандарту профільної середньої освіти триватиме до 30 листопада.

Надсилати пропозиції до проекту документа можна за адресоюsvitlana.fitsailo@mon.gov.ua.

Кiлькiсть переглядiв: 49