Міжнародний день польоту людини в космос

12 квітня відзначається Міжнародний день польоту людини в космос.

Про подорожі в космос люди мріяли здавна. Найрозумніші, найвідважніші, найпрацьовитіші прокладали шлях до зірок. Багато харків’ян зробили значний внесок у розвиток космічної галузі. Харківщина – світовий рекордсмен за кількістю космонавтів. Харків і космос - це два нерозривні поняття, тому що багато космічних проєктів було реалізовано саме в цьому місті: це розробки наших науково-дослідних інститутів, наших вчених і, звичайно ж, це наш космонавт - Валентин Бондаренко.

Більш ніж 30 осіб було зараховано до загону космонавтів, і ХСШ # 93 Новобаварського району пишається тим, що серед них - її випускник - Валентин Бондаренко.

Валентин Бондаренко народився 16.02.1937. З раннього дитинства полюбив небо. З 1944 – 1954 рр. В.В. Бондаренко навчався в чоловічій середній школі #93 та відділенні пілотів Харківського обласного аероклубу. Його захоплення фізичною культурою, наполегливість, завзятість, цілеспрямованість подолали сердечний недуг. У 1960 році з 3,5 тисяч кандидатів Валентина Васильовича було відібрано до двадцятки льотчиків, які пройшли дуже суворий медичний, професійний та інтелектуальний відбір і добровільно дали згоду на зарахування до першого загону космонавтів СРСР. Все, що пов’язане з космосом, в СРСР було суворо таємно. Про загибель Валентина Бондаренко ніде не було оголошено. Перші відомості про нього і його загибель з’явилися на Заході тільки в 1980 році, а в Радянському Союзі - в 1986 році в статті Ярослава Голованова в газеті «Известия».

Нажаль, вже неможливо дізнатися правду відносно загибелі

В.В. Бондаренка. В цій історії забагато темних плям, які нам не з'ясувати. Його останні слова про те, щоб добре зрозуміли і запам'ятали оточуючі його люди, - «Я сам винен, нікого не звинувачуйте..», кажуть про його неймовірну силу духа, порядність, благородність, відповідальність, душевну доброту та турботу за своїх колег. Бондаренко – дійсно герой з якого необхідно брати молоді приклад.

Валентина Васильовича було нагороджено орденом Червоної Зірки (посмертно).

За рішенням ради експертів Національної іміджевої програми «Лідери ХХ століття» льотчика-космонавта Валентина Бондаренко занесено в список «Харків’янин століття». Ім’ям В. Бондаренка названо один з кратерів Місяця, який знаходиться між кратерами Ціолковського та Гагаріна. Серед 20 тисяч документів та експонатів про перших космонавтів СРСР в архівному фонді Центру підготовки космонавтів зберігається тека про В. Бондаренка: фото з особистої справи, автобіографія, диплом, орденська книжка, карти Місяця з відміченим кратером, названим на честь харківського космонавта.

В липні 2013 року ХСШ №93 було присвоєно ім'я льотчика – винищувача

В.В. Бондаренка.

Не так мало для життя довжиною всього у 24 роки!!!

Шлях в космос-справа не тільки героїчна, яка потребує відмінного здоров’я та льотного

професіоналізму, це ще й вищого ступеню витримка, наполегливость, напруження і самовіддача… Всім цим якостям відповідав Валентин Бондаренко, якого ми пам’ятаємо і яким пишаємося. У школі 93 працює Музей, де представлено різні копії документів, фільми, творчі роботи учнів та проводяться екскурсії,

щорічні конкурси серед учнів: малюнків, рефератів, літературних творів, дитячих поробок, стіннівок, вечори пам' яті, класні години, уроки, книжкові тематичні виставки та огляди літератури у бібліотеці.

У школі бережно зберігаються особисті речі космонавта.

На честь знаменитого земляка у місті Харкові названа вулиця Бондаренко (колишній провулок Герцена), на якій в будинку № 15 мешкав космонавт.

Світла пам'ять про Валентина Бондаренка живе в серцях харків’ян протягом 60 років.

/Files/images/2021/kvten/172836313_873338196546520_1246372097563270875_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 32