Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2022 році

Лист МОН України від 07.07.2021 № 1/9-347/26-04/19995/2-21 «Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках у закладах дошкільної, загальної середньої освіти».

Інформація щодо діючих грошових норм харчування учнів та вихованців у 2022 році

Рішенням виконкому Харківської міської ради від 24.11.2021 № 928 затверджено з 01.01.2022 року грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова:

У закладах дошкільної освіти:

- Для вихованців віком від 1 до 3 років - 35,00 гри (із розрахунку: 14.00 грн - бюджетні кошти та 21,00 грн - батьківська плата).

- Для вихованців віком від 3 до 6 (7) років - 40,00 грн (із розрахунку: 16,00 грн - бюджетні кошти та 24,00 грн - батьківська плата).

- У санаторних та спеціальних групах для вихованців віком від 1 до 3 років - 36,00 грн, від 3 до 6 (7) років - 41,00 грн (відповідно до законодавства України).

У закладах загальної середньої освіти:

- Для учнів 1-4 класів - не більше 16,00 грн.

- Для учнів 1 класів безкоштовне харчування молоком - не більше 9.00 грн.

- . Для учнів 1-11 класів пільгового контингенту, у тому числі дітей учасників антигерористичної операції (операції об’єднаних сил), — не більше 22.00 грн.

- Для дітей у закладах відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти - не більше 40,00 грн.

- Для учнів пільгових категорій у закладах професійно-технічної освіти усіх типів - 60,00 грн.


Інформаційний портал "Знаїмо"


Лист Головного управління держпродспоживслужби в Харківській області від 14.01.2022 № 63/879/22 "Про погодження примірного меню" для закладів дошкільної освіти на зимовий період


Проект рекомендованого меню для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту


Питаннящодо організації харчування у закладах загальної середньої освіти

Організаційні – методичні вказівки щодо харчування учнів 1-х класів молоком

Обов’язки осіб, відповідальних за харчування учнів. На початку навчального року керівник загальноосвітнього навчального закладу видає наказ про організацію харчування учнів і призначає особу, відповідальну за проведення цієї роботи. Як правило, такою особою є заступник директора з навчально-виховної роботи. До обов’язків відповідального за харчування учнів входять такі:

• КООРДИНАЦІЯ РОБОТИ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ СТОСОВНО ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ;
• ВІДПРАЦЮВАННЯ ГРАФІКА ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ;
• ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ УЧНІВ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ГАРЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ;
• УЧАСТЬ У БРАКЕРАЖІ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ (ЗА ВІДСУТНОСТІ МЕДПРАЦІВНИКА);
• КОНТРОЛЬ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ УЧНЯМИ ПРАВИЛ ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ І ВЖИВАННЯМ РЕКОМЕНДОВАНИХ СТРАВ ТА ІН.
• ВЧАСНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ОСОБИ, ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ЗА ХАРЧУВАННЯ, ПРО НАЯВНУ КІЛЬКІСТЬ УЧНІВ, ЩО ХАРЧУЮТЬСЯ.

Для оформлення безкоштовного харчування учнів пільгових категорій батьки або особи, які їх замінюють, на ім’я керівника навчального закладу подають такі документи:

• ЗАЯВУ;
• КОПІЮ ПОСВІДЧЕННЯ АБО ДОВІДКУ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЄ СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС ДИТИНИ.
ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ТА ДІТЕЙ З МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ СІМЕЙ. ВІДПОВІДНО ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ «ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ХАРЧУВАННЯ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ» ВІД 19 ЧЕРВНЯ 2002 Р. № 856 (ДАЛІ — ПОСТАНОВА № 856) ДІТИ-СИРОТИ, ДІТИ, ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ТА ДІТИ З МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ СІМЕЙ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ ДОПОМОГУ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ДЕРЖАВНУ СОЦІАЛЬНУ ДОПОМОГУ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ’ЯМ» ВІД 1 ЧЕРВНЯ 2000 Р. № 1768 (ІЗ ЗМІНАМИ), ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬСЯ ЗА МІСЦЕМ НАВЧАННЯ БЕЗОПЛАТНИМИ ОБІДАМИ ЗА НОРМАМИ, ВИЗНАЧЕНИМИ ДОДАТКОМ 7 ДО ПОСТАНОВИ № 1591.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування здійснюється тільки в робочі дні. У разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не проводиться (п. 6 Наказу № 242).Харчування учнів 1-4 класів. Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України «Про забезпечення харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів» від 7 лютого 2005 р. № 1/ 9-49, № 31.03140.02-8/1814 бюджетом передбачаються кошти на забезпечення безплатного одноразового харчування учнів 1-4 класів.

Закон України "Про дитяче харчування"Закачати...
Закони України:
„Про освіту”,
„Про загальну середню освіту”,
„Про дошкільну освіту”,
„Про охорону дитинства”,
” Про молоко та молочні продукти” .

Закачати...
Закачати...
Закачати...
Закачати...
Закачати...
Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 № 258 "Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"Закачати...
Спільний наказ Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"Закачати...
Наказ МОНУ від 26.02.2013 №202/165 " Про затвердження Змін до Інструкції харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"Закачати...
Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 № 1140 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини"Закачати...
Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України від 28.12.2014 №76-VIIIЗакачати...
Рішення Харківської міської ради №3 від 18.01.2017 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти м.Харкова у 2017 році"Закачати...
Наказ Департаменту освіти від 20.01.2017 №23 Харківської міської ради "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста у 2017 році"Закачати...
Наказ адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 24.01.2017 № 6 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів системи освіти Новобаварського району у 2017 році"Закачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 25.01.2017 № 21 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів району у 2017 роціЗакачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 28.08.2017 № 163 "Про організацію харчування учнів та вихованців навчальних закладів району у вересні - грудні 2017 році"Закачати...
Комплексна програма розвитку освіти м.Харкова на 2018-2022 рокиЗакачати...
РІШЕННЯ 17 сесії 7 скликання ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ від 20.12.2017 № 905/17"Про внесення змін до Комплексної програми розвитку освіти м. Харкова на 2018-2022 роки"Закачати...
РІШЕННЯ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ від 14.02.2018 №54Закачати...
Наказ Департаменту освіти Харківської міської ради від 16.02.2018 №32 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2018 році"Закачати...
Наказ Управління освіти адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 22.02.2018 № 35 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2018 році"Закачати...
Наказ УО від 28.08.2018 № 169 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у вересні- грудні 2018 року"Закачати...
РІШЕННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ від 12.12.2018 № 911 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2019 році"Закачати...
Наказ Департаменту освіти Харківської міської ради від 26.12.2018 №231 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2018 році"Закачати...
Наказ Адміністрації Новобаварського району Харківської міської ради від 26.12.2018 № 128 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти Новобаварського району у 2019 році"Закачати
Наказ УО від 15.02.2019 № 37 "Про здійснення оперативного контролю щодо стану організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти району "Закачати...
Наказ УО від 28.03.2019 № 77 "Про підсумки здійснення оперативного контролю стану організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти Новобаварського району"Закачати...
Рішення ХМР від 11.12.2019 № 941 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2020"Закачати...
Наказ Департаменту освіти ХМР від 16.12.2019 № 335 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2020"Закачати...
Наказ Адміністрації Новобаварського району ХМР від 26.12.2019 № 150 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2020 році"Закачати...
Наказ УО від 26.12.2019 № 270 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2020 році"Закачати...
Наказ УО від 12.03.2020 №70 "Про підсумки проведення оперативного контролю стану організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти Новобаварського району"Закачати...
Лист щодо недопущення погіршення умов харчування в закладах освітиЗакачати...
Наказ МОЗ від 25.09.2020 №2205 "Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти"Закачати...
Рішення ХМР від 24.12.2020 № 772 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м.Харкова у 2021 році"Закачати...
Наказ Департаменту освіти ХМР від 28.12.2020 № 303 "Про організацію харчування учнів та вихованці в закладів освіти міста у 2021 році"Закачати...
Наказ УО від 30.12.2020 № 203 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2021 році"Закачати...
Наказ МОН від 22.01.2021 № 1/9-56 "Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах дошкільної освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб"Перейти...
Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та порядку харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"Завантажити...
Наказ Адміністрації Новобаварського району ХМР від 07.12.2021 № 350 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти Новобаварського району м. Харкова у 2022 році"Завантажити...
Рішення Виконавчого комітету ХМР від 24.11.2021 № 928 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти м. Харкова у 2022 році"Завантажити...
Наказ Департаменту освіти від 24.12.2021 № 910 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2022 році"Завантажити...
Наказ Управління освіти від 28.12.2021 № 205 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти району у 2022 році"Завантажити...

Нормативно-методичні рекомендації для організації харчування

Методичні рекомендації щодо дотримання санітарних вимог під час організації харчування на підприємствах громадського харчуванняЗакачати...
ПРАВИЛА особистої гігієни працівників харчоблоку їдальніЗакачати...
ПРАВИЛА приготування дезинфікуючих розчинів для харчоблоку та туалетів.

Закачати...

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ЯКІСТЮ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКОЛАХЗакачати...
Рекомендовані матеріали щодо створення та функціонування комісії громадського контролюЗакачати...

Користь та шкода солі

/Files/images/20232024/berezen/Screenshot_10.jpg

Сіль – це невід`ємна частина практично будь-якої страви. Щодня кожна людина використовує сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано, знаючи про користь та шкоду солі для організму. Суперечки з цього приводу не вщухають.

Користь соліСіль переважно складається з 93-99% хлористого натрію. Це один із найголовніших елементів, який приймає участь у всіх біохімічних процесах організму, причому на рівні клітин. Унікальна спеція підсилює смак їжі, допомагає передавати нервові імпульси, підтримує тонус м`язів. І саме головне – натрій приймає участь у підтриманні водно-сольового та кислотно-лужного балансу організму та виробленні шлункового соку. Якщо натрію недостатньо, то людина втрачає воду, і може виникнути такий стан, як гіпонатріємія (концентрація натрію в плазмі знижується до рівня менше ніж 135 ммоль/л). Вона призводить до серйозних порушень з боку серцевого ритму, зниження артеріального тиску, у важких випадках – до сплутаної свідомості, судом та непритомності. Сіль може містити в невеликих кількостях кальцій, калій, залізо, цинк та йод. Тому це частково компенсує потребу організму в них. Є гарним консервантом, так як пригнічує ріст бактерій у харчових продуктах. Тому відмовлятись повністю від солі не варто.

Шкода солі При перевищенні рекомендованої денної норми вживання солі (більше 5 грам) натрій накопичується в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, загальмуванням обмінних процесів в організмі, кисневим голодуванням. Виникає ризик розвитку інсультів та інфарктів. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) давно б҆`є на сполох: у світі зростає кількість інсультів та інфарктів. Їх головна передумова – гіпертонія, а одна з провідних причин останньої – зловживання сіллю.

Надлишок натрію може сприяти розвитку таких хвороб, як ожиріння, остеопороз, катаракта, глаукома, атеросклероз судин, рак шлунку тощо.

Відвикати від солі треба повільно, замінивши її іншими спеціями – сушений часник, чебрець, петрушка, базилік, кінза, сок лимону чи лайма можуть бути гідною заміною солі. Але найкращою альтернативою є морська капуста, яка містить безліч поживних речовин.

Ще раз наголошуємо, уникнути або полегшити перебіг ряду захворювань можна простим обмеженням – ВООЗ рекомендує вживати не більше 5 грамів (1 чайна ложка) солі на добу (з урахуванням солі, яка міститься у всіх спожитих продуктах харчування).

Кiлькiсть переглядiв: 202